Σφάλματα και ελαττώματα


6-10-2010
Σφάλματα και ελαττώματα

ΙΩΑΝΝΗΣ ο Χρυσόστομος: Ο Κύριος να σας βλέπει, να σας έχει καλά, να σας φωτίζει να σας δίνει υγεία κι εσείς να εισπράττετε την απέραντη αγάπη την οποία θρέφει δια εσάς.
Ο άνθρωπος κατά το γήινο βίο του σφάλλει σε πολλά σημεία πολλάκις. Κανένας άνθρωπος, λόγω της έλξεως της ύλης, δεν γεννιέται άγιος κι ακόμα όσο άγιος και να είναι, σε κάποια σημεία θα σφάλλει. Το ζητούμενο δεν είναι να μην σφάλλει, διότι από τα λάθη μαθαίνει κανείς που σκοντάβει και ποια ελαττώματά του τον οδηγούν στο να κάνει λάθη. Το ζητούμενο όμως είναι να μαθαίνει από αυτά και να μην τα επαναλαμβάνει. Ο άνθρωπος ο οποίος φωτίζεται και έχει καρδιά αγνή, όταν πράττει μια σφαλερή πράξη μετανιώνει διότι δημιουργούνται τύψεις και οι τύψεις αυτές, λόγω καθαρής καρδίας, μεταφέρονται εις το πνεύμα και η οντότητα τότε αισθάνεται την ανάγκη της μεταμέλειας. Ζητεί λοιπόν από την θεότητα να τον συγχωρήσει. Η θεότης πάντοτε συγχωρεί όμως θα πρέπει και ο
μεταμελημένος να μην ξανασφάλει διότι αν ξανασφάλει στο ίδιο σημείο και ζητήσει μεταμέλεια από την θεότητα, τούτο μεταφέρεται και μεταφράζεται ως εμπαιγμός.
Θα πρέπει ο άνθρωπος να είναι πάντοτε πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του, θα πρέπει ως γνώμονα να έχει το δίκαιο και την αξία την οποία αποδίδει εις τον εαυτό του, να την αποδίδει εις τους αδερφούς του, ώστε να ονομάζεται ισότιμος.
Ο φύλακας άγγελος της κάθε οντότητος βρίσκεται δίπλα και πάντοτε προσπαθεί να βοηθήσει την οντότητα να μην σφάλει. Θα ρωτήσει κανείς: «και πως εμείς που δεν γνωρίζουμε καν ποιος είναι ο φύλακας άγγελος, αλλά ούτε τον ακούμε, και ούτε τον βλέπουμε, να αναγνωρίσουμε εκείνη τη στιγμή αν κάτι μας λέει, τι μας λέει; Και αν μας προειδοποιεί, γιατί μας προειδοποιεί;». Τούτο θα αναγνωρίσετε πριν πράξετε μια οποιαδήποτε πράξη, για την οποία αμφιβάλετε έστω και λίγο. Πράττοντας κάτι στο οποίο δεν αμφιβάλλετε καθόλου, τούτο είναι και το ορθόν. Εκείνο που πάτε να πράξετε, όμως έχετε και μια ελάχιστη αμφιβολία, τούτο χρειάζεται επανεξέταση. Να είστε ευλογημένοι αδέρφια, ο Κύριος να σας ευλογεί πάντοτε.

No comments:

Post a Comment