Ποιος είναι ο άνθρωπος


2-12-2009
Ποιος είναι ο άνθρωπος

Άγιος ΝΙΚΟΛΑΟΣ : Ευλογώ εις το όνομα του Πατρός, του υιού και του Αγίου Πνεύματος. Χαίρομαι αδέρφια μου που βρίσκομαι ανάμεσά σας για μια ακόμα φορά. Δεν θα μπορούσα να λείψω ύστερα από τη αναφορά που κάνατε στο όνομά μου, για να σας δώσω κι εγώ λίγες από τις ευλογίες που λαμβάνω κι εγώ από τον Κύριο και Θεό μας και να σας πω και δυο λόγια που θα σας βοηθήσουν.
Ο άνθρωπος έχει χάσει κάθε έννοια ηθικής. Έχει χάσει τις ρίζες του. Έχει χάσει τα έθιμά του και το χειρότερο, έχει χάσει τον εαυτόν του, παρ’ όλο που νομίζει ότι εξυπηρετεί τον εαυτόν του, όμως πόσο λάθος κάνει ο εγωισμός αυτού, όταν αυτό που νομίζει ότι εξυπηρετεί δεν το γνωρίζει καν, διότι ποτέ στην ζωή του δεν έσκυψε να προσπαθήσει έστω και λίγο να βρει το παραμικρό ελάττωμα μέσα σε αυτόν, με αποτέλεσμα να νομίζει ότι είναι ανώτερος κάθε άλλου συνανθρώπου του και ότι πάντοτε, αυτός και μόνο αυτός, έχει δίκιο. Κι αν έχει τις λίγη δύναμη οικονομική τότε
είναι που επιβάλει, αυτόν τον άγνωστο εαυτό σε αυτόν, στους άλλους συνανθρώπους του και όταν οι συνάνθρωποί του βρίσκονται σε ανάγκη ή δεινή θέση, να επικολλούνται σε αυτόν, να υιοθετούν σκέψεις, απόψεις, ιδέες αυτού και αυτός βάναυσα να εκμεταλλεύεται την ανάγκη των συνανθρώπων του για να καλλιεργεί την κολακεία και εν τέλη τον εγωισμό του.
Όμως δεν γνωρίζει ότι ο εγωισμός είναι η μητέρα όλων των κακών και των δεινών τα οποία των αναμένουν, είτε στο γήινο πεδίο, είτε στο Ουράνιο. Οπότε τι κάνει; Αντί να βαίνει προς το καλό του αγνώστου εαυτού του, βαίνει προς την κακοποίηση/καταστροφή αυτού και αυτό το συνειδητοποιεί μόνον όταν εγκαταλείπει το σαρκίο του και βρίσκεται εις τους Ουρανούς, ίσος με κάθε άλλη οντότητα χωρίς πλούτη, χωρίς κόλακες, χωρίς φίλους, πραγματικούς φίλους, οι οποίοι να τον θυμούνται, να τον τιμούν, να τον μνημονεύουν και έτσι να τον βοηθούν να ανέλθει και να βρει τον προορισμό του στο Ουράνιο πεδίο.
Έτσι παιδιά μου είναι διπλά χαμένος αυτός ο άνθρωπος, διότι από τη μια χάνει την πορεία του στη γη και από την άλλη χάνει επίσης την πορεία του και στον Ουρανό.
Γι αυτό σας λέμε ότι πρέπει να είστε εγκρατείς σε αυτά που επιθυμείτε για τον εαυτό σας και για την ζωή που θα θέλατε να ζούσατε έχοντας τα πάντα στα πόδια σας, διότι η ευτυχία θα είναι προσωρινή, ενώ η δυστυχία μπορεί να αποβεί και αιώνια.
Αυτά τα λίγα είχα να σας πω παιδιά μου, εύχομαι να βοηθάω με αυτά τα λίγα λόγια στο έργο σας για να μπορεί ο συνάνθρωπός σας, αλλά κι εσείς οι ίδιοι να κατανοήσετε καλύτερα, γιατί θα πρέπει ο άνθρωπος να ακολουθεί την οδό του Κυρίου και όχι την οδό του αντιθέτου.

No comments:

Post a Comment