Η εκκλησία είναι ο φωτεινός φάρος του Κυρίου


Η εκκλησία είναι ο φωτεινός φάρος του Κυρίου *
            
ΝΑΖΗΑΝΖΗΝΟΣ ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ: Ευλογώ άπαντα τα ποίμνια του Κυρίου.
Η εκκλησία αγαπητοί αδελφοί είναι ο φωτεινός φάρος του Κυρίου. Δι’ αυτής όλοι δύναστε να λαμβάνετε φως διότι έχετε απόλυτον ανάγκη αυτού.
Ποίος όμως δίνει τα καύσιμα εις τον άστρο του Κυρίου; και είναι πάντα καθαρά ως η λευκή χιών; Το φως του φάρου είναι λαμπερό; Αλλά είναι και ευεργετικό; Ιδού τι διερωτάται ο Μέγας Αρχηγός του θρησκευτικού τομέως εις τους Ουρανούς. Και απαντά ο ίδιος. -Όχι. Λάμπει ο χρυσός, αλλά αν θελήσομε να τον εναποθέσομε εις τας χείρας μας επ ‘ αυτού τότε αναγνωρίζομε εξ επαφής, ότι δεν είναι χρυσός αλλά ψευδής τοιούτος προς περιπλάνηση και άρνηση της πίστεως μας προς τον δημιουργό.
Ποίος πταίει; Ο Κύριος η ο δούλος Αυτού;
Τον απατεώνα η κοινωνία λέει ότι τον τιμωρεί. Τους απατεώνες όμως της θρησκείας ποίος θα
τιμωρήσει, όταν ούτοι εμπαίζουν τους πιστούς και δικαιολογούν τα πάντα, ως αθώαι περιστεραί; Ιδού διατί η εκκλησία έχει απόλυτον ανάγκη καθαρμού. Είναι η μόνη ήτις δύναται δια του λόγου και της πίστεως να επιβάλει την αρετή, ουχί δια της βίας αλλά δια του παραδείγματος.
Ποίον ορθόν και αγαθόν παράδειγμα έχει δώσει μέχρι σήμερον;
Αυτά και πολλά άλλα διερωτάται ο Μέγας Ιεροφάντης. Τι έχουν να είπουν οι εκκλησίες εις τας ερωτήσεις του αρχηγού; Διότι τα πάντα εκείνος παρακολουθεί. Είναι ο ακοίμητος οφθαλμός της αρετής. Γνωρίζει τα σφάλματα, τις αδικίες, τους εκτροχιασμούς, την ασθένεια, την κλοπή, τους σφετερισμούς, την συκοφαντία και παν άλλο αδίκημα του κλήρου προς τους πιστούς. Εάν εις εξ αυτών θεωρεί τον εαυτό του άξιον της εμπιστοσύνης του Κυρίου, πρώτος ας ομιλήσει δια να του δώσομε την πρέπουσα απάντηση. Εκείνον τον οποίον δεν πολυπιστεύουν. Διότι σκοπός δεν είναι να υποκρίνεσαι και η εκκλησία δεν είναι θέατρο αλλά ισχύς πνευματική επενεργούσα επί των ψυχών. Εάν θίγεται τις εκ της αληθείας του λόγου μας ας ζητήσει από εμε να του είπω οποίος είναι και τι τον αναμένει. Η εκκλησία οφείλει να παραμένει εις το ύψος της και ουχί να καταβιβάζουν αυτήν μέχρι των κυνών. 
Ελάλησα, λαλήσατε και εσείς εάν δεν είσαστε ένοχοι - ΝΑΖΗΑΝΖΗΝΟΣ ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ.



* Πνευματιστικός Όμιλος Αθηνών «Το θείον Φως»



No comments:

Post a Comment